Header Ads

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του

 Το καρπούζι είναι ο ορισμός του καλοκαιριού, καθώς πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.

Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».

άψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».

Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.

Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. 

Πάμε να δούμε τα κορυφαία οφέλη για την υγεία που μας δίνει η τακτική κατανάλωση από το καρπούζι.

Σας βοηθά να ενυδατωθείτε.

Το νερό ως γνωστόν είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί εξίσου να βοηθήσει.

Είναι ενδιαφέρον ότι το καρπούζι είναι 92% νερό (1). Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να αισθάνεστε γεμάτοι.

Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σημαίνει ότι τρώτε έναν καλό όγκο τροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και ευεργετικές φυτοχημικές ενώσεις.

Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες – μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα φρούτα “χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη” όπως τα μούρα (2).

Ένα κύπελλο (154 γραμμάρια) καρπουζιού έχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία:

Βιταμίνη C: 21% της ΣΗΔ.

Βιταμίνη Α: 18% της ΣΗΔ.

Κάλιο: 5% της ΣΗΔ.

Μαγνήσιο: 4% της ΣΗΔ.

Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3% της ΣΗΔ.

Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.