Πως ένας κουβάς υπήρξε η αφορμή για έναν πόλεμο
Oι πόλεμοι ανά τον κόσμο δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν και πόσο μάλλον η μάχη του Ζαππολίνου που προέκυψε εξαιτίας ενός ξύλινου κουβά.
Ο πόλεμος του «Oaken Bucket», όπως είναι ευρέως γνωστός, διεξήχθη το 1325 μεταξύ των αντίπαλων πόλεων-κρατών της Μπολόνια και της Μοντένα στην Ιταλία. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μια ομάδα κατοίκων της Μοντένα βρέθηκε στη Μπολόνια και έκλεψε έναν ξύλινο κουβά από βελανιδιά που χρησιμοποιούνταν για να αντλεί νερό από ένα πηγάδι που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Ενώ ο ίδιος ο κουβάς δεν είχε απολύτως καμία ιστορική ή συναισθηματική αξία, η κίνηση αυτή θεωρήθηκε προσβλητική και ότι έβλαψε την υπερηφάνεια των κατοίκων της Μπολόνια, οι οποίοι ταπεινωμένοι, απαίτησαν την επιστροφή του κουβά. Οι κάτοικοι της Μόντενα αρνήθηκαν την επιστροφή του, κι αυτό υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η Μπολόνια συγκέντρωσε έναν τεράστιο στρατό 30.000 στρατιωτών και 2.000 εφίππων οι οποίοι έφτασαν στο πεδίο της μάχης που βρίσκεται πλησίον της κοινότητας του Ζαπολίνο. Αντίθετα, η Μοντένα συγκέντρωσε μετά βίας 7.000 άνδρες από τους οποίους 2.000 ήταν έφιπποι. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, ο στρατός της Μπολόνια ήταν αυτός που έχασε τη μάχη.
Ο στρατός της Μοντένα κατάφερε ακόμα και να σπάσει τις πύλες της Μπολόνια και να καταστρέψει πολλά κάστρα, αν και θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμα και ολόκληρη την πόλη – πράγμα ωστόσο που δεν έπραξε.
Περίπου 2.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την γελοία αψιμαχία. Βέβαια, αυτός ο πόλεμος αυτός ήταν το αποκορύφωμα μιας μακρόχρονης διαμάχης ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες φατρίες στη βόρεια Ιταλία – τους Γουέλφς και τους Γκίχελλινς, οι οποίοι βρίσκονταν στις αντίθετες πλευρές μιας ακόμα μεγαλύτερης κόντρας μεταξύ του Βατικανού και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για τον έλεγχο της μεσαιωνικής Ευρώπης.
Μετά τον πόλεμο, τα δύο μέρη σύναψαν ειρήνη και η Μοντένα επέστρεψε μερικά πράγματα που είχε προηγουμένως πάρει σαν λεία από τη Μπολόνια ως μια χειρονομία καλής θέλησης, αν και ο ξύλινος κουβάς δεν επεστράφη ποτέ. Σήμερα, ένα αντίγραφο του αρχικού κουβά βρίσκεται στο Δημαρχείο της Μόντενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.