Header Ads

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας της όρασης?

 Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. 


Η ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μία από τις κύριες αιτίες της απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmology, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη και την πρόοδο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με τη γήρανση, μια προοδευτική χρόνια ασθένεια του κεντρικού αμφιβληστροειδούς και μια κύρια αιτία ανεπανόρθωτης και σοβαρής απώλειας όρασης στις δυτικές χώρες.

Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής ενθαρρύνει την υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ψαριών, όσπριων, ελαιολάδου και δημητριακών ολικής αλέσεως και χαμηλή πρόσληψη κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων.  Οι ερευνητές ανέφεραν ότι καμία ομάδα τροφίμων ή μεμονωμένη συνιστώσα της δίαιτας δεν συνδέθηκε άμεσα με μειωμένο κίνδυνο AMD. Αντίθετα, ήταν η δίαιτα στο σύνολό της που φάνηκε να παρέχει προστασία. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ενός συνδυασμού τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει συνεργατικά αποτελέσματα. "Νομίζω ότι αυτή η μελέτη μας ενθαρρύνει να έχουμε μια ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων", δήλωσε ο Δρ. Sunir Garg, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Université de Bordeaux της Γαλλίας και του Erasmus University Medical Center των Κάτω Χωρών, εξέτασε περίπου 5.000 συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές έρευνες. Το δείγμα περιελάμβανε 4.446 ενήλικες από τη Μελέτη του Rotterdam, η οποία διερεύνησε τον κίνδυνο ασθένειας σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω καθώς και 550 Γάλλους ενήλικες από τη Μελέτη Alienor, η οποία αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ των οφθαλμικών ασθενειών και των θρεπτικών παραγόντων σε άτομα ηλικίας 73 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη του Rotterdam αξιολογήθηκαν κάθε πέντε χρόνια για μια περίοδο 21 ετών, ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη Alienor εξετάστηκαν κάθε δύο χρόνια για μια τετραετή περίοδο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν AMD σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα. Αν και οι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη διατροφή με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, γνωσιακής παρακμής και καρκίνου και ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μόνο μερικές μελέτες είχαν μέχρι τώρα διερευνήσει την επίδρασή της στην AMD.

Η AMD είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, επηρεάζοντας τις καθημερινές ικανότητες όπως το να διακρίνει κανείς πρόσωπα, να οδηγεί, να διαβάζει και να γράφει.  "Είστε αυτό που τρώτε", δήλωσε η Emily Chew, κλινική εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. "Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας στην ίδια κλίμακα με το κάπνισμα." Οι χρόνιες παθήσεις όπως η AMD, η άνοια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης έχουν όλες τις ρίζες στις κακές διατροφικές συνήθειες", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.