Έξυπνες λύσεις για να απολυμάνετε το σπίτι από μικρόβια/βακτήρια και να μείνετε με ασφάλεια για μέρες
Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το κίνδυνο να νοσήσουμε από τον κορονοιό είναι να μείνουμε στο σπίτι μας και βεβαίως να φροντίζουμε προσεκτικά την αντισηψία μας και την καθαριότητα και απολύμανση του σπιτιού μας και ειδικότερα της κουζίνας, του μπάνιου και των επιφανειών που πιάνουμε πολύ συχνά όπως τα τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια, τα γραφεία, τα πόμολα των πορτών και τους διακόπτες.
Επίσης, θα πρέπει να αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού μας καθώς ο φρέσκος αέρας κάνει καλό στο αναπνευστικό μας.
Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε άρρωστο από κορονοιό σπίτι
Καλό είναι να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τον άρρωστο σε ένα δωμάτιο που δε θα το επισκέπτεται κανείς άλλος πέρα από τον πάσχοντα και τον φροντιστή του. Είναι δεδομένο πως θα πρέπει να έχει αν είναι εφικτό τη δική του τουαλέτα, τα δικά του είδη καθαρισμού και βέβαια τα ατομικά του ποτήρια, πιάτα κλπ.
Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ξεχωριστό μπάνιο/τουαλέτα, τότε το μπάνιο θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση από έναν ασθενή με COVID-19. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ο φροντιστής πρέπει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τη χρήση του χώρου από έναν άρρωστο, προτού εισέλθει για να καθαρίσει και να απολυμάνει τις επιφάνειες.
Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε επιφάνειες
- Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε και απολυμαίνετε επιφάνειες. Τα γάντια πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε καθαρισμό. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια πολλών χρήσεων, τότε αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών με σκοπό την απολύμανση από το κορονοϊό και να μην χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.
- Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιείτε. Καθαρίστε τα χέρια αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.
- Εάν οι επιφάνειες είναι βρώμικες, πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικό ή σαπούνι και νερό πριν από την απολύμανση.
- Για την απολύμανση, τα αραιωμένα διαλύματα οικιακής χλωρίνης, τα διαλύματα οινοπνεύματος με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τα πιο κοινά απολυμαντικά οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματικά.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένη χλωρίνη, εάν είναι κατάλληλη για την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την χρήση και τον κατάλληλο εξαερισμό του χώρου. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία ή με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Η χλωρίνη οικιακής χρήσης είναι αποτελεσματική έναντι των κορονοϊών, μόνο όταν αραιώνεται σωστά.
Προετοιμάστε ένα διάλυμα χλωρίνης αναμειγνύοντας 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνης ανά 1 λίτρο νερού. - Τα απολυμαντικά προϊόντα με πιστοποίηση για εξόντωση ιικών παθογόνων είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, επειδή είναι αποδεδειγμένο ότι εξοντώνουν άλλους ιούς, που είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για όλα τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης (π.χ. συγκέντρωση, μέθοδος εφαρμογής, διάρκεια επαφής κ.λπ.).
- Για μαλακές (πορώδεις) επιφάνειες, όπως δάπεδο με μοκέτα, χαλιά και κουρτίνες, καθαρίστε πρώτα την ορατή βρωμιά και στη συνέχεια καθαρίστε τις με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες.
Μετά τον καθαρισμό:
- Ξεπλύνετε τα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι επιτρεπτό από τον κατασκευαστή τους, βάλτε τα στο πλυντήριο στη σωστή ρύθμιση νερού για τα αντικείμενα και μετά στεγνώστε τα πλήρως. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα ενάντια σε ιϊκούς παθογόνους παράγοντες, αρκεί αυτά να είναι κατάλληλα για πορώδεις επιφάνειες.
- Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Μην ξεχνάτε να το κάνετε και αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών και μετά από κάθε επαφή με έναν άρρωστο. Εάν τα χέρια σας δεν είναι ορατώς βρώμικα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Να πλένετε τα χέρια σας και κάθε φορά που:
- φυσάτε την μύτη σας
- βήχετε, ή φτερνίζεστε
- αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
- πριν καθίσετε για φαγητό, πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα
- αφότου έρθετε σε επαφή με ζώα, όπως τα κατοικίδια του σπιτιού
- πριν και μετά την παροχή φροντίδας σε άλλο άτομο που χρειάζεται βοήθεια (π.χ. παιδί)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.