Κορονοϊός: Γιατί δεν υπάρχει εξάπλωση στην Αφρική
Από τη στιγμή που άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επιστήμονες εξέφραζαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή απειλή.
Αλλά υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που φαίνεται να προκαλεί διχογνωμία στη κοινότητα της δημόσιας υγείας: η Αφρική.
Άλλες ήπειροι, από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, αγωνίζονται να συγκρατήσουν την πανδημία, ενώ οι περιπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται παντού εκτός Κίνας - ωστόσο, η Αφρική έχει καταγράψει ένα μικρό αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων συγκριτικά.
Το France 24 ανέφερε ότι την 1η Μαρτίου η Αφρική είχε μόνο τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο αριθμός αυτός είναι σήμερα στα 101 από 11 αφρικανικά έθνη (Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Νιγηρία, Σενεγάλη, Νότια Αφρική, Τυνησία και Τόγκο ). Πρόκειται για ένα πολύ μικρό αριθμό σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη ήπειρο, δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 500 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10.000 κρούσματα στην Ιταλία.
Δεν έχουν καταγραφεί επίσης θάνατοι από τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής μέχρι στιγμής. Μα γιατί;
Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη χαμηλή τιμή της Αφρικής. Θα μπορούσε να είναι ελαττωματική η ανίχνευση, κλιματολογικοί παράγοντες ή απλή τύχη. Ωστόσο, ο χαμηλός ρυθμός σε μια ήπειρο με φειδωλά κι εύθραυστα συστήματα υγείας εξακολουθεί να περιπλέκει (και να ανησυχεί) μερικούς εμπειρογνώμονες.
Λίγο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Αφρική λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων της ηπείρου με το Πεκίνο και τις εύθραυστες και ασυνεπείς ιατρικές της υπηρεσίες. Στις 22 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Π.Ο.Τ. Τedros Adhanom Ghebreyesus είπε στους Υπουργούς Υγείας της Αφρικανικής Ένωσης που συγκεντρώθηκαν στην Αιθιοπία:
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας εξακολουθεί να είναι η πιθανότητα ο Covid-19 να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας».
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μια ομάδα επιστημόνων τόνισε πως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική είναι οι πλέον πιθανές να εισαγάγουν νέες περιπτώσεις κορονοϊων στην Αφρική. Ευτυχώς, όμως, η μελέτη επεσήμανε επίσης ότι αυτές οι χώρες διαθέτουν τα καλύτερα προετοιμασμένα συστήματα υγείας στην ήπειρο.
Αλλά άλλοι ειδικοί παραδέχονται ότι «κανείς δεν ξέρει» γιατί ο κορονοϊός δεν έχει γίνει πιο διαδεδομένος στην Αφρική.
Ο καθηγητής Thumbi Ndung'u, από το Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία στο Durban, δήλωσε:
«Ίσως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη μετακίνηση μεταξύ Αφρικής και Κίνας».
Όμως, η Ethiopan Airlines - η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αφρικής - ποτέ δεν διέκοψε τις πτήσεις στην Κίνα. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να πηγαίνουν στην Κένυα και δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.
Το ζεστό κλίμα της Αφρικής μπορεί να είναι ένας παράγοντας.
Ο καθηγητής Yazdan Yazdanpanah, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι, δήλωσε:
«Ίσως ο ιός να μην εξαπλώνεται στο αφρικανικό οικοσύστημα, δεν ξέρουμε».
Αλλά ο καθηγητής Rodney Adam, της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aga Khan στο Ναϊρόμπι, δεν συμφωνεί.
«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι το κλίμα επηρεάζει τη μετάδοση.»
Ενώ είναι αλήθεια ότι για ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν γενετικές διαφορές στην ευαισθησία ... δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία για το Covid-19.
Η ιστορία της Αφρικής θα μπορούσε να την έχει καταστήσει καλά εξοπλισμένη για να ανταποκρίνεται σε ιούς και ασθένειες.
Η μελέτη Lancet διαπίστωσε ότι η Νιγηρία είναι μία από τις καλύτερα προετοιμασμένες στην ηπειρωτική χώρα για να χειριστεί μια επιδημία όπως ο κορονοϊός.
Ο Mathias Altmann, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, δήλωσε ο France 24 ότι η ιστορία της Αφρικής να ανταποκρίνεται στις επιδημίες μπορεί να τους έχει καταστήσει περισσότερο έμπειρους στο πώς να σταματήσουν τη διάδοση των ιών.
Οι γειτονικές χώρες είναι λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν. Αλλά ο Altmann λέει ότι υπάρχει επίσης ένα πλεονέκτημα: ότι οι άνθρωποι είναι συχνά σε εξωτερικούς χώρους. Είπε συγκεκριμένα:
«Οι ιοί σαν αυτόν προτιμούν κλειστούς χώρους και είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν σε ένα αγροτικό περιβάλλον.»
Όποια και αν είναι η αιτία, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι μέχρι τώρα η Αφρική φαίνεται να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην πανδημία. Και είναι συναρπαστικό ότι μερικές φορές ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το γιατί συμβαίνει αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.